Ey iman edenler! Eğer bir fâsık size bir haber getirirse onun doğruluğunu araştırın. Yoksa bilmeden bir topluluğa kötülük edersiniz de sonra yaptığınıza pişman olursunuz. (Hucurat 6)
Başlığı Görüntüle
 Başlığı Yazdır
DİKKAT YOK OLAN OKSİJENİMİZİN FARKINDAMIYIZ
turanozdemir
#1 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi
Kullanıcı Avatarı

Yönetici

Katılım Tarihi: 20.03.08

SEVGİLİ EFLANİ VEDE OVA BÖLGESİNİN KIYMETLİ SAKİNLERİ SON ZAMANLARDA AMANSIZ BİR HASTALIKTAN NERDEYSE YOK OLMAYLA KARŞI KARŞIYA KALAN KÖKNARLARIMIZA ACABA YETKİLİLER NE DERECE ÖNLEM ALIYORLAR YADA BİZLER BÖLGEMİZE NE DERECE SAHİP ÇIKIYORUZ SON İKİ YILDIR TAKİP ETTİĞİM KADARI İLE YAKLAŞIK GAYALTI MEVKİİNDE YÜZDE YÜZE YAKIN KÖKNAR AĞAÇLARININ AZALDIĞINI GÖRÜYORUM BİR ARA ULU YAYLA KOMDA SEVGİLİ HALİT KARDEŞİMDE AYNI OLMASADA BAŞKA İSİM ALTINDA GÜNDEME GETİRMEYE ÇALIŞTI BİZLER YÖREMİZE SAHİP ÇIKMAZSAK ACABA KİMLER SAHİP ÇIKACAK YARIN ORALARIN NASIL KIRAÇ HEYELAN BÖLGESİ OLACAĞINI DÜŞÜNMEK BİLE İSTEMİYORUM BU KONU ÜZERİNDE TOP YEKÜN HARAKET ETMEK ZORUNDAYIZ ORALAR BİZİM BİZLER SAHİPLENECEZ ŞİMDİ SİZLERE SORUYORUM SİZİN BU DURUMA GÖNLÜNÜZ RAZI OLUYORMU OLAMAZ OZAMAN HEP BERABER EFLANİ YADA ULUS ORMAN İŞLETMESİNE MAİL YAĞMURUNA TUTMAK ZORUNDAYIZBİZLERİ BU KONUDA BİLGİLENDİRMEK ZORUNDA BİR BÖCEK BU KADAR ORMANI YOK EDEBİLİRMİ SÖYLENENLERE GÖRE İŞTE BU BÖCEK BU ORMANLARIMIZI YOK ETTİĞİ SÖYLENİYOR BU KONUDAKİ GÖRÜŞLERİNİZİ HABERİMİZİN ALTINA YORUM OLARAK ATABİLİRSİNİZ HEPİNİZE DUA SELAMLAR

www.azdavay.com/uyeler/sozluk/ses/C45_DSCN7220.JPG

www.azdavay.com/uyeler/sozluk/ses/3F6_goknar_bocugu.jpg

www.azdavay.com/uyeler/sozluk/ses/226_DSCN7204.JPG

www.azdavay.com/uyeler/sozluk/ses/259_DSCN7216.JPG
Düzenleyen turanozdemir Düzenleme Tarihi:
img384.imageshack.us/img384/8195/aaadm9.gif

Özel Mesaj Gönder
halit 78
#2 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi
Üye

Katılım Tarihi: 28.03.08

Evet turan ustam iyibir konuya deyinmiş bulunmaktasın gerçekten bunun önleminin alınması gerekiyor belki araştırmaları yapılıyodur ama bence bu mesele basite alınmayacak kadar önem arz etmekte
çünkü bir yılkadar bir zamanda buduruma gelmesi durumun ciddiyetini ortaya koymakta
evet ben yazın ormanda bazı yerlere böcekler için bişeyler asılmış gördüm ama bunun acil çözümü neyse oyönde çalışmalar yapılması gerekir
çözüm ormandan ağaçları kesmek olmamalı sonra kesilecek ağaç kalmayacak ozaman işte işişten geçmiş olabilir.

doğa harikası memleketim ğurbet elde olsamda yüreğim ovatanımda

Özel Mesaj Gönder
manyaxx
#3 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi
Kullanıcı Avatarı

Üye

Katılım Tarihi: 21.03.08

Aslında orman bakanlıgı bunyesinde acil bi durum değerlendirilmesi yapılarak bi çözüm bulunabilir amma bakanların bizim bölgelerde seçim zamanlarından önce görmediğimiz için ha umutsuz bir vakaa olarak değerlendiriyorum bu konuyu....Sad
img207.imageshack.us/img207/8387/gereksiztf0fg7ew0.gif

Özel Mesaj Gönder
erdemozdemir78
#4 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi
Kullanıcı Avatarı

Süper Yönetici

Katılım Tarihi: 22.03.08

NE BİLİM BABA BENDE İNTERNETTEN ARAŞTIRDIM BU KONUYU ANLATABİLECEĞİMİZ RESMİ BİR KURUM YOK ORTADA...Sad
EFSANE 78

www.ozdemirkardeslergroup.net Özel Mesaj Gönder
halit 78
#5 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi
Üye

Evet turan ustam iyibir konuya deyinmiş bulunmaktasın gerçekten bunun önleminin alınması gerekiyor belki araştırmaları yapılıyordur ama bence bu mesele basite alınmayacak kadar önem arz etmekte
çünkü biryılkadar bir zamanda buduruma gelmesi durumun ciddiyetini ortaya koymakta
evet ben yazın ormanda bazı yerlere böcekler için birşeyler asılmış gördüm ama bunun acil çözümü neyse o yönde çalışmalar yapılması gerekir
çözüm ormandan ağaçları kesmek olmamalı sonra kesilecek ağaç kalmayacak ozaman işişten geçmiş olabilir.

Özel Mesaj Gönder
arcturus
#6 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi
Kullanıcı Avatarı

Üye

Katılım Tarihi: 10.08.08

[font=Tahoma][size=12]Her ne kadar Çevre ve Orman Bakanlığı'na mesaj atmış olsak da cevap alamadık. Hastalıkla ormanın zarar görmesinin yanında bir de olayın ağaç kesim yönü var. Köylerde şu an yerleşmiş bir çok Mersinli olduğunu duydum. Ormanın içine kurdukları çadır obalarda kalıyorlarmış. Ve devamlı ağaç kesip odun olarak Ovacuma'ya ve diğer merkezi yerlere gönderiyorlarmış. Bu işlemlerin işletmeden habersiz yapılabileceğine inanmıyorum veya inanasım gelmiyor. Fakat yine de burnuma gelen pis kokulardan kurtulamıyorum. Bu insanlar gün gelip de, neredeyse tamamen terkedip kendi kaderine bıraktığımız yöremize yerleşmek isterse ne olacak? Biz köyümüz yararına doğru düzgün bir iş ortaya koyamazken, yöremizde çalışarak ekmeğini kazanan bu insanlar ileride hak iddia edince fiziksel olarak el altında bulunmayan sanal tapularımızı mı göstereceğiz? Sadece yöre halkının zihinlerinde mevcut sınırlar ve tapular, insanlar yöresine yabancılaştıkça yok olmaya mahkumlar maalesef. Gün geçtikçe meşeliğe dönüşen arazilerimizi hangi haklarla sahipleneceğiz? Bunlar tabii çok uç ihtimaller ama yine de insanın aklına düşüyorlar. Bir an önce önlem alınmazsa ileride istenmeyen birçok durumla karşılaşmamız muhtemel...

Eğer yöremizi gerçekten seviyorsak bu konu üzerine eğilmeliyiz. Neler olup bitiyor ormanımıza, en azından bunu öğrenmeliyiz. Böylece eğer endişelenecek birşey yoksa en azından içimiz rahat eder. Veya problem gerçekten büyükse ona göre çareler düşünürüz. Köydeki ileri gelenlerin (muhtarlar, heyet vs.) bu konu hakkında gerekli mercilere başvurup doyurucu bilgi almaları gerekiyor. Yoksa hayıflanıp dururuz da sonra pişman olacak vaktimiz bile olmaz. Turan Abi'nin dediği gibi yöremizi çorak, ağaçsız bir şekilde hayal edince içim cız ediyor.

Böyle bir başlık açıp insanımızı bu konuda bilgilendirdiğiniz için teşekkürler...[/size][/font]

Düzenleyen arcturus Düzenleme Tarihi:

www.uluyayla.com Özel Mesaj Gönder
turanozdemir
#7 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi
Kullanıcı Avatarı

Yönetici

sevgili ismail kardeşim verdiğniz destekten dolayı teşekkür ederim pes etmek yok yola devam sonuç alana kadar

Özel Mesaj Gönder
efova78
#8 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi
Kullanıcı Avatarı

Üye

Katılım Tarihi: 03.10.08

SAYIN İSMAİL ABİ GAYET GÜZEL BİR KONUYU AYDINLATMAYA CALISTINIZ ÖNCELİKLE TESEKKÜR EDİYORUM SİZE VE TURAN ABİYE SİZ DEDİNİZYA MERSİNLİLER CALISIYO ORMANLARI KESİYO DİYE ONLAR O İNSANLAR GELMESE O ORMANI TEMİZLEMEZLERSE KİMSELER BU BİZİM ORMANLARIMIZA SAHİCIKIP TEMİZLEMİYOLAR BİZİM İNSANLARIMIZ ORMANDA CALISMAKTAN RESMEN KACIYOLAR O ORMANLARDAN TİRİLYONLAR CIKIYO VE O YABANCILAR ALIYO BU PARALARI VE BİZİM İNSANLARIMIZ SADECE TOMRUK İŞİNDE CALISMAYA MERAKLILAR BİZİM KOYLERİMİZDE BU ORMANLARDA CALISAN SAYILI KİŞİLER VAR O KURUYAN AGAÇLAR DA KESLMEK ZORUNDALAR BU AGACLAR KESİLMEZSE YANİ YUKARDA GÖRDÜGÜMÜZ SARILAR DAHADA COGALACAKLARDIR VE İŞLETME SEFLİKLERİDE BU DURUMDA NERDE KİM BU İŞİ YAPMAYA KALKARSA YERLİYE DAHA COK VERMEK İSTİYOLAR AMA YETERSİZ KİŞİ OLDUGUNDAN DISARIDAN GELMİŞ OLAN YABANDCILARDA
BU İŞTEN NASİPLERİNİ ALIYOLAR SAYGLARIMLA SEBAHATTİN YALÇIN
Düzenleyen efova78 Düzenleme Tarihi:

Özel Mesaj Gönder
arcturus
#9 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi
Kullanıcı Avatarı

Üye

Katılım Tarihi: 10.08.08

Merhabalar,

Yanlış anlaşılmasın, benim Mersin'den gelip de yöremizde zor şartlarda çalışan insanlara lafım yok. Neticede ekmeklerini kazanıyorlar, helal olsun.

Benim üzüldüğüm, yörenin asıl sahibi olanların yöresine ne derece sahip çıktıklarını seyretmek. Bence, sadece bayramlarda ve tatillerde ziyaret edilen bir memleket, asıl sahiplerinden kendisiyle daha çok ilgilenmelerini, kendisine sahip çıkmalarını istiyor.

Bu gelişmeler, bu vefa talebinin sinyalleri...
Düzenleyen arcturus Düzenleme Tarihi:
uluyayla.com/phpBB2/images/uyepix/2_serce_hayat_integrali_1.gif
Hayat; beşikten mezara, şimdi fonksiyonunun integralidir... Smile

www.uluyayla.com Özel Mesaj Gönder
turanozdemir
#10 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi
Kullanıcı Avatarı

Yönetici

arcturus yazdı:
Merhabalar,

Yanlış anlaşılmasın, benim Mersin'den gelip de yöremizde zor şartlarda çalışan insanlara lafım yok. Neticede ekmeklerini kazanıyorlar, helal olsun.

Benim üzüldüğüm, yörenin asıl sahibi olanların yöresine ne derece sahip çıktıklarını seyretmek. Bence, sadece bayramlarda ve tatillerde ziyaret edilen bir memleket, asıl sahiplerinden kendisiyle daha çok ilgilenmelerini, kendisine sahip çıkmalarını istiyor.

Bu gelişmeler, bu vefa talebinin sinyalleri...

sevgili ismail kardeşim kimsenin zaten o insanlara sözü yok çünkü bak bizlerde ta gelmişiz gurbete onlarda gurbete gelişler ekmek davası bizim esas istediğimiz bilzer bölgemize ne derece sahip çıkıyoruz önemli olan bu dua ve selamlar

Özel Mesaj Gönder
efova78
#11 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi
Kullanıcı Avatarı

Üye

Katılım Tarihi: 03.10.08

evet aynen turan abiye katılıyorum biz ormanlarımıza sahip çıksak o yabancıların yerinde kendi insanlarımız calısırdı ve bizim köylerimiz de yoksulluk ceken ve ormanda calısabilecek derecede cok insanimız var egerki onlar biraz gayret edıp ormanda çalıssalar yaklasık bir yazda bir yıllık giderlerini karsılar lardı ben yaz boyu köydeydim ve ormanımızda nasıl çalısma seklıde oldugunu gördüm slmlar

Özel Mesaj Gönder
halit 78
#12 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi
Üye

Zararlı böceklere havadan denetim

http://www.kenthaber.com/Resimler/2008/10/29/00031733.jpg

Karabük'te, ağaçların kurumasına yol açan köknar böceklerinin ormana verdiği zararlar helikopterle denetlendi. Böcekler nedeniyle yaprakları kızardığı için havadan kolaylıkla belirlenebilen zarar görmüş 40 bin civarında ağacın kesilmesine karar verildi.

Karabük Orman İşletme Müdürü Ahmet Ünver, Karabük'te kurulu orman kooperatiflerinin başkan ve yöneticileriyle Cemaller köyünde konuşlandırılan yangın söndürme helikopterine binerek kentteki ormanlık alanlarda köknar böceklerinin ağaçlara verdiği zararların belirlenmesi çalışmasına katıldı.

Köknar böceklerinin verdiği zarardan kurumaya yüz tutarak yaprak renkleri yeşilden kızıla dönmeye başlayan ağaçları tespit edip kesimi konusunda orman kooperatifi yetkililerine bilgiler veren Ünver, zararlı böceklerle mücadele yöntemlerini de anlattı.

Ünver, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havadan gözetlenen ormanların köknar böceklerinin tehdidi altında olduğunun bir kez daha görüldüğünü, zarar gören ağaçların bir an önce kesilerek kabuklarının kış gelmeden temizlenmesi gerektiğini söyledi.

Böceklerle mekanik, teknik ve biyolojik yöntemlerle mücadele ettiklerini, kimyasal ilaç kullanmadıklarına dikkati çeken Ünver, şöyle konuştu:

''Havadan da gözlemlediğimiz alanlardaki ağaçları üretime vererek keseceğiz. Bu zararlı böcekleri de yerinde imha edeceğiz. Başka ağaçlara ulaşmasını önleyeceğiz. Ormanlarda bu yıl 60 bin civarında ağacın kesilmesine yol açan böceklerle, laboratuvarda üretilen yırtıcı özelliği bulunan 1500 böcek ve tuzaklarla mücadele ediyoruz. Bu kapsamda 400 feromon tuzak kurduk. Feromon, bir böcek türünün haberleşmede kullandıkları koku, böcekler arasında kimyasal konuşma dilidir. Ağaçlara kurulan tuzaklar, çevreye dişi böcek kokusu yayarak gelen böcekleri hapsedip ölümlerine neden oluyor. Ancak, kış şartlarında yararlı böcek üretemiyoruz. Bu nedenle acilen bu ağaçların tespitini yerden ve havadan yaptık. Belirlenen 40 bin ağacın kesim işi gerçekleştirilecek. ''

-KABUKLARA GİZLENİYORLAR-

Ünver, ağaç kabuğunun altına gizlenen büyük ve küçük köknar kabuk böceklerinin dolaşım sistemini yok ettiği ağacın kurumasına yol açtığına işaret ederek, şunları kaydetti:

''Mücadele kapsamında kuruyan ve kurumaya yüz tutan ağaçların kabukları çıkarılarak yakılıyor. İçindeki böcekler de imha ediliyor. Böcekli kabuklardan temizlenen bu ağaçları ekonomiye kazandırmak için depolarımıza kaldırıyoruz. Köknar ağaçlarının bol bulunduğu ormanları sürekli denetim altında tutarak mücadelemizi sürdüreceğiz.''
AA
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2008 12:26

Özel Mesaj Gönder
turanozdemir
#13 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi
Kullanıcı Avatarı

Yönetici

teşekküe ederim halit verdiğin bu çok önemeli bilgiler için en anzından biraz rahatladım tabi gene ne kadar olsa kesim işin içine girince insan ister istemez üzülüyor sağolumarım başarılı olurlarda ormanlarınızda rahat bir görünüm alır

Özel Mesaj Gönder
halit 78
#14 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi
Üye

turanozdemir yazdı:
teşekküe ederim halit verdiğin bu çok önemeli bilgiler için en anzından biraz rahatladım tabi gene ne kadar olsa kesim işin içine girince insan ister istemez üzülüyor sağolumarım başarılı olurlarda ormanlarınızda rahat bir görünüm alır

Turan usta bir ayrıntı yalnız bizim ova bölgesi karabük işletme müdürlüğüne bağlı deyil
bartın ulus işletme müdürlüğüne bağlı o yüzden bu inceleme alanına girmemiş ola bilir.
bizde konuyu ulus işletmesine bildirelim derim bilgilerinize esenkalın.

Özel Mesaj Gönder
LOGA
#15 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi
Üye

Katılım Tarihi: 23.08.08

sevgili haitciğim bizde oraya yönleniriz vatan bizim vatanımız bizde onun evlatlarıyız et tırnaktan ayrılmıyacağı için bizde ondan ayrılımayız
img366.imageshack.us/img366/4193/hindi1yi9.jpg

Özel Mesaj Gönder
turanozdemir
#16 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi
Kullanıcı Avatarı

Yönetici

sunucu18.kucukresim.com/uploads/sn85028017b0c.jpg

sunucu12.kucukresim.com/uploads/sn8503875b5ab.jpg

sunucu12.kucukresim.com/uploads/-f8f83.jpg

sunucu12.kucukresim.com/uploads/sn85038924e69.jpg

sunucu12.kucukresim.com/uploads/sn85038924e69.jpg

FEROMON TUZAKLARINI KULLANMA PRENSİPLERİ
1-Feromon tuzakları;Kabuk Böcekleri populasyonundan etkilenen rekreasyon alanları,orman içi dinlenme yerleri,ibreli emval istiflenen depolar ve rampalar civarı ile kabuk böceklerinin kitle üremesi yapmış olduğu ibreli ormanlık sahalarda asılacaktır.

2-Feromonla mücadele yapılacak böceğin biyolojisi iyi tespit edilip,feromon tabletleri uçma zamanından 2 hafta önce tuzaklara asılmış olmalıdır.

3-Tuzaklar iki ağaç arasına geniş yüzeyleri hakim rüzgar yönünde olmak kaydıyla dört taraftan sicimlerle sallanmayacak şekilde asılacaktır. Yükseklik 130-150 cm olacaktır.. Çevresi az ağaçlı veya bir yönü orman içi açıklık olmalıdır.

4-Feromon tabletleri tuzak içine delinmeden,naylonu içinde iple, cihazın ortasına gelecek şekilde asılacaktır. Önceden asılı tablet çıkarılmayacak yeni asılan hemen yanına asılacaktır.

5-Tablet asılan cihazlar 7-15 gün içinde kontrol edilecek ve tuzaklara giren zararlılar tuzak numaralarına göre miktarı kayıt defterine not alınarak kavanozlara toplanacaktır.

Diğer taraftan tuzaklara giren ortalama böcek adedi her ay görevli Orman İşletme Şefi ve Orman Muhafaza Memuru imzalı olarak Orman Zararlıları ile Mücadele Şube Müdürlüğüne istatistiki bilgi olarak bildirilecektir.

6-Tuzaklara yerleştirilemeyen feromon tabletleri -15 ile +15 C de muhafaza edilecektir.

7-Feromon tuzakları böceklerin uçma zamanının sonu olan Eylül ayı sonunda toplanarak temizlikleri yapılıp depolarda ilkbaharda asılmak üzere muhafaza edilmelidir.

8-Cihazlara asılan feromon tabletleri tabiata atılmayacak,cihazların en son toplanmasında imha edilecektir.
5-Biyoteknik Mücadelede Feromonlar , böceklerin uçma zamanından 1-2 hafta önce asılmalı. Bu konuda geç kalınmamalı. Feromonlar asıldıktan sonra kontrol edilmeli. Asılı feromon tuzakları sonbaharda toplanarak depolarda muhafaza edilmesi sağlanmalıdır.

evet sevgili arkadaşlarormanlarımızın en son şeklinden sizlere bilgi vermek amacı ile kendi çabalarımla elde ettiğim bilgileri sizinle paylaşmak istedim ova kaya altı bölgesinde görmüş olduğunuz feromon cıhazlarından kullanılmaktadırtabi henüz bir yetkiliden istediğim bilgileri almış değilim ama araşatırmalarım doğrultusunda vede eflani akp ilçe başkanı sayın veysel soydandan aldığım destekle inşaallah ileriki günlerde dahada detaylı bilgileri sizinle paylaşmaya devam edeceğim sayın veysel beyle çok konularda görüş alış verişinde bulundumbu konuda sen konuyu aç ben destek olucam ve takip edecem diye söz verdi kendisine ova karatas koyu. com adına teşekkürlerimizi sunuyorum başarılarının devamını dileriz sevgili hemşerilerim kesim devam etmekte nerdeyse köknarlar bitmek üzere bu asılan cihazlar üreme dönemlwerinde dişi kurtların salgıladığı kokuyu yayıyor vede erkek kurtları buraya çekiyor dolayısı ile çiftleşme olmuyor buda üremesini engellemeye yönelik bir proğram şimdilik bukadar hepinize dua ve selamlar

Özel Mesaj Gönder
erdemozdemir78
#17 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi
Kullanıcı Avatarı

Süper Yönetici

Katılım Tarihi: 22.03.08

TEŞEKKÜRLER BABA EMEĞİNE SAĞLIK...
EFSANE 78

www.ozdemirkardeslergroup.net Özel Mesaj Gönder
halit 78
#18 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi
Üye

Sayın turan usta bunlar çok deyerli araştırmalar velevkin uygulaması oldukça zor bir çalışma malum alan geniş bir alan her hangi bir yol veya su yolu değil çok titizlik ve uzmanlık isteyen bir uygulama gerektiren bir vaka ama bölgemizin benim bildiğim ve gördüğüm kadarıyla kayaaltı ve uluyayla ormanları acilen kurtulmayı bekliyor ve hergeçengün ormanlarımız yok oluyor bu mücadeleyi yapan orman teşkilatı çalışanlarına kolaylıklar diliyorum umarım bölgemiz bu haşereden biran önce arınır ve ormanlarımızı eskisi gibi yemyeşil görürüz.

Özel Mesaj Gönder
turanozdemir
#19 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi
Kullanıcı Avatarı

Yönetici

sevgili halit kardeşim ben araştırmaya devam edicem ova cuma orman işletme şefliğini aradım ve uzun zaman alıcağını söylediler elbette bir gün onlarla da görüşür daha detaylı bilgileri sizlerle paylaşırım dua ve selamlar

Özel Mesaj Gönder
turanozdemir
#20 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi
Kullanıcı Avatarı

Yönetici

evet sevgili arkadaşlar feromen cihazları tekrar ormanlarımıza asılmış

geçen sene baya yararklı oldu sanırım bu sene gene yerlerini aldılar

bu cihazlar genelde ağaç kurdu dediğimiz böceğin üremesine yönelik bir

uygulama cihazlar dişi kokusu veriyor etrafa bundan dolayıda erkek

kurtlar cihaza giriyor yapışkanlı olduğundan bir daha dışarı çıkamıyor

bu sebeble üremeleride engellenmiş oluyor

mevsim itibarıylada ilkbahardan yaza doğru geçerken bütün canlıların üreme dönemleri

evet sevgili arkadaşlar bölgemiz bu sene nisan yağmurlarını baya alıyor

demek bitki türleri bu sene daha renli olucak demektir arıcılarımızın yüzü güler umarım

bir başka konuda görüşmek üzere hepinize dua ve selamlar

Özel Mesaj Gönder
Atlanilacak Forum: